Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα παιδιά είναι σαν τα λουλούδια: Ανθίζουν καλύτερα στη φύση!Κάποτε ήταν η μόνη επιλογή, η φυσιολογική καθημερινότητα ενός παιδιού, σήμερα όμως έχει καταντήσει σπάνιο, ειδικά για τα παιδιά της πόλης. Ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά το παιχνίδι έξω, στη φύση, στα χώματα και στα κατσάβραχα! Παρόλο που δεν είναι πολυτέλεια και είναι πολύ εύκολο να βρεις ένα πάρκο, μία αλάνα, ένα λόφο ή κι ένα ρέμα, οι σημερινοί γονείς σπανίως επιλέγουμε τη φύση εάν μπορούμε να πάμε σε μία πλατεία με μία καφετέρια να καθίσουμε.

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες υπενθυμίζουν στους γονείς ολοένα και συχνότερα τους κινδύνους που  κρύβει η απομάκρυνση των παιδιών από την ύπαιθρο, η στέρηση του ελεύθερου παιχνιδιού εκτός σπιτιού όπως και η μεγάλη έκθεση σε οθόνες. Μάλιστα όλη αυτή η νέα πραγματικότητα απέκτησε όνομα και καταγράφηκε σαν νέα διαταραχή γνωστή ως «Σύνδρομο έλλειψης φύσης» που αναγνωρίζεται από χαρακτηριστικά όπως την αγχώδη νεύρωση, τη διάσπαση προσοχής, τις φοβίες και την κατάθλιψη.

Το πρόβλημα μεγεθύνεται όταν αρχίζουμε να συναντάμε αντίσταση και άρνηση του παιδιού για μία δραστηριότητα σε εξωτερικό περιβάλλον. Εάν προσπαθήσει κανείς να κάνει δημοσκόπηση σε ένα δείγμα παιδιών που έχει απεριόριστη πρόσβαση σε οθόνες (τηλεόραση, κινητό, υπολογιστή και tablet) και τα αφήσει να επιλέξουν ανάμεσα σε πεζοπορία στο δάσος και το αγαπημένο τους παιχνίδι στον υπολογιστή, δυστυχώς θα βγάλει το θλιβερό συμπέρασμα πως η πλειοψηφία θα επιλέξει το παιχνίδι στον υπολογιστή.

Το νέο οικογενειακό “lifestyle” δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις μόνο στην ψυχολογία και την νοητική ανάπτυξη αλλά έχει πιθανόν και αρνητικές συνέπειες στη φυσιολογική εξέλιξη βασικών δεξιοτήτων όπως στην ισορροπία, το οπτικοκινητικό αντανακλαστικό και την ιδιοδεκτικότητα.

Πώς μπορούμε εμείς οι γονείς να «σώσουμε την κατάσταση»; Μα φυσικά εντάσσοντας στο πρόγραμμά μας τις παλιές καλές εκδρομές στο βουνό, το δάσος, τη λίμνη και ό,τι άλλο μπορέσουμε να σκεφτούμε που θα περιέχει δέντρα, φυτά, χώμα, νερά ίσως και ζώα (π.χ. μία επισκέψιμη φάρμα).  Αυτό σίγουρα θα έχει θετική επίδραση σε όλη την οικογένεια και όχι μόνο στα παιδιά, μιας και οι έρευνες έχουν καταγράψει πολλαπλά οφέλη από την μεγάλη παραμονή στη φύση.

Πιο συγκεκριμένα αυξάνει τη δημιουργικότητα, την αυτοεκτίμηση και την αυτογνωσία (αφού φέρνει τον άνθρωπο πιο κοντά στον εαυτό του), μειώνει το στρες και την κατάθλιψη αλλά και τα συμπτώματα ΣΕΠΥ (σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας) και βελτιώνει τη μνήμη. Επίσης βοηθάει στη βελτίωση της σχέσης μας με το περιβάλλον και μας μαθαίνει να το σεβόμαστε και να το εκτιμούμε.  

Ας μην περιμένουμε άλλο να έρθει το καλοκαίρι για να νιώσουμε πιο κοντά στον ήλιο και τον καθαρό αέρα πηγαίνοντας στις παραλίες. Η χώρα μας έχει αμέτρητα μέρη με πράσινο, που ίσως να βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση από τα σπίτια μας. Ας τα ανακαλύψουμε και μπορεί να νιώσουμε κι εμείς πάλι παιδιά!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού πήγαν όλοι οι φίλοι;

«Αγάπη μου θυμάσαι τότε που το σπίτι μας ήταν συνεχώς γεμάτο από κόσμο; Που καλούσαμε συνεχώς φίλους και κάθε φορά οι συγκεντρώσεις γίνονταν σαν ένα μικρό πάρτυ; Τι απέγιναν όλοι αυτοί οι φίλοι;»
Χμ… για να σκεφτώ…..
Και τότε σχηματίστηκε το συννεφάκι δίπλα στο κεφάλι μου, με την ατάκα ενός καλού φίλου, που μου την είχε πετάξει όταν του είπα πως θα γινόμουν μανούλα: «Όταν θα γίνετε γονείς, θα κάνετε το μεγάλο ξεκαθάρισμα φίλων, θα δεις!»

Και πράγματι είδα! Τον πρώτο καιρό δεν το καταλαβαίνεις και πολύ, έχει αλλάξει ήδη τόσο πολύ η ζωή σου που δεν προλαβαίνεις να δώσεις σημασία στο «με ποιους φίλους εξακολουθείς να έχεις επικοινωνία, με ποιους έχεις χαθεί, με ποιους πρέπει να επικοινωνήσεις…». Έχεις βάλει πια τις προτεραιότητες ενός άλλου μικροσκοπικού ανθρώπου πάνω από τις δικές σου και αυτό φαίνεται σε όλα: τα ωράρια ύπνου, ξύπνιου, φαγητού, βόλτας, δεν είναι τα δικά σου αλλά του μωρού. Oι βόλτες αλλάζουν μορφή και σκοπό, δεν είναι πια για ‘σένα αλλά κυρίως για το μωρό. Ψάχνεις μόνο …

Διακοπές με το παιδί; Αυτά είναι τα παιχνίδια που πρέπει να έχει στο σακίδιό του!

Ετοιμάζεσαι για διακοπές με το μικρό σου αγγελουδάκι (ή διαβολάκι;;;;) ; Διαισθάνομαι πως έχεις μία μικρή ανησυχία για την προσαρμογή του στο νέο περιβάλλον, μακριά από το χώρο του και τα παιχνίδια του. Σίγουρα δε μπορώ να σε βοηθήσω πώς θα το κάνεις να φάει και να κοιμηθεί στις ώρες που έχει συνηθίσει, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσεις παρακάτω γιατί θα σου προτείνω 6 + 1 παιχνίδια που πρέπει να πάρεις μαζί σου εάν θέλεις να κρατήσεις το ενδιαφέρον του ζωντανό και τη βαρεμάρα του σε χαμηλά επίπεδα (γιατί όλοι ξέρουμε τι παθαίνουν τα γλυκούλια μας όταν βαριούνται: γκρινιάζουν! Ω ναι !)
Έχω κάνει αρκετά ταξίδια με την 4χρονη πλέον μοναχοκόρη μου, άλλοτε με παρέα που έχει κι άλλα παιδιά κι άλλοτε  εντελώς μόνες μας, κι έχω καταλήξει σε μερικά παιχνίδια που αφενός δεν πιάνουν πολύ χώρο στις αποσκευές , αφετέρου κρατούν πολύ απασχολημένα τα παιδιά. Δώσε βάση:

1)Σετ πλαστελίνης: Καταλαβαίνω πως πιθανότατα δεν την επιτρέπεις μέσα στο σπίτι. Το ξέρω, τρίβεται, λερώνει, πατιέται και δε β…

Το δικό σου δικό μας και το δικό μου...κι αυτό δικό μας!

Εχθές είχαμε την πρώτη ενημέρωση γονέων στον παιδικό μας σταθμό και πήγα γεμάτη αγωνία και περιέργεια για να μάθω ποια είναι η «πρόοδος» της 3,5 ετών μοναχοκόρης μου. Φυσικά πλέον δεν τέθηκε θέμα προσαρμογής εφόσον διανύουμε πια τον δεύτερο χρόνο που το κοριτσάκι μου περνάει κάποιες ώρες σε ένα περιβάλλον διαφορετικό από αυτό του σπιτιού μας. 

Ποιο ήταν λοιπόν το θέμα που συζητήσαμε περισσότερο; Αυτό λοιπόν που έκανε την περισσότερη αίσθηση στις παιδαγωγούς το τελευταίο διάστημα ήταν η προθυμία της μικρούλας μου να μοιράζεται! Και όταν λέω να μοιράζεται δεν εννοώ φυσικά πληροφορίες και μυστικά αλλά τα παιχνίδια της, είτε αυτά που της ανήκουν και τα παίρνει από το σπίτι είτε αυτά που ανήκουν στο σταθμό και τα χρησιμοποιεί κάποια στιγμή μέσα στις σχολικές της ώρες. 

Δε θα κρύψω πως χάρηκα ιδιαίτερα που μαθαίνω πως το μωρό μου εξελίσσεται σε ένα δοτικό νήπιο καθώς σύμφωνα με τη δασκάλα της, αυτή η κατάκτηση θεωρείται πολύ σημαντική, ειδικά για ένα μοναχοπαίδι. Το θέμα λοιπόν είναι πως αυτή…